Türkiye'de Nitelikli İş Gücü Açığı Kritik Seviyede

Türkiye'de Yetenek Açığı v'ya Ulaştı: Sağlık Sektörü Lider

ManpowerGroup'un 42 ülkede 40 bin 413 işverenle gerçekleştirdiği 2025 Küresel Yetenek Açığı Araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Dünya genelinde işverenlerin t'ü ihtiyaç duydukları nitelikli yetenekleri bulmakta zorlanırken, bu oran Türkiye'de v'ya yükseldi. 2014 yılında 6 olan küresel oran, on yılda iki katına çıkarak ciddi bir kriz işaret ediyor. Türkiye, 42 ülke arasında 21. sırada yer alırken, yetenek açığı oranı 2023'te r iken 2024 ve 2025'te v seviyesinde sabit kaldı.

AraÅŸtırma, Türkiye'deki yetenek açığının sektörler arasında büyük farklılıklar gösterdiÄŸini de ortaya koyuyor. SaÄŸlık & YaÅŸam Bilimleri sektörü, … ile en yüksek yetenek açığına sahip sektör olarak öne çıkıyor. Bu sektörü, € ile Finans ve Gayrimenkul, x ile Tüketim Ürünleri & Hizmetleri, u ile Bilgi Teknolojileri, t ile Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler, s ile Enerji ve Altyapı Hizmetleri, q ile Taşımacılık ve Lojistik & Otomotiv ve son olarak h ile İletiÅŸim Hizmetleri sektörleri takip ediyor. Bu veriler, Türkiye ekonomisinin belirli alanlarda ciddi bir iÅŸ gücü sıkıntısıyla karşı karşıya olduÄŸunu gösteriyor.

Åžirket büyüklüğüne göre deÄŸerlendirildiÄŸinde ise, çalışan sayısı 1.000-4.999 olan ÅŸirketlerin € ile en yüksek yetenek açığına sahip olduÄŸu görülüyor. Bunu x ile 250-999 çalışanlı ÅŸirketler, w ile 10-49 çalışanlı ÅŸirketler, v ile 5 binden fazla çalışanlı ÅŸirketler ve u ile 10'dan az çalışanlı ÅŸirketler takip ediyor. İlginç bir ÅŸekilde, çalışan sayısı 50-249 olan ÅŸirketler t ile en düşük yetenek açığına sahip grup olarak öne çıkıyor. Bu durum, orta büyüklükteki ÅŸirketlerin yetenek yönetiminde daha etkin stratejiler uyguladığını düşündürüyor.

Araştırma, en çok nitelikli iş gücü ihtiyacının olduğu alanları da ortaya koyuyor. 0 ile Üretim sektörü ilk sırada yer alırken, ' ile Mühendislik ve Satış & Pazarlama sektörleri ikinci sırada yer alıyor. Bunları sırasıyla ile Operasyon & Lojistik ve İdari İşler & Ofis Destek,  ile Sürdürülebilirlik ve Çevre,  ile IT & Data,  ile İK ve Ön Ofis & Müşteri Hizmetleri sektörleri takip ediyor. En düşük ihtiyaç ise %7 ile ESG/Danışmanlık, Risk Yönetimi ve Yönetişim alanında gözlemleniyor. Bu veriler, işverenlerin önceliklerini ve geleceğin iş piyasasındaki talepleri net bir şekilde gösteriyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada, yetenek açığının her geçen yıl daha da arttığını ve Türkiye'de v'lık oranla kritik bir sorun haline geldiÄŸini belirtti. Özellikle saÄŸlık sektöründeki …'lik oran, sorunun ciddiyetini vurguluyor. Narlı, ÅŸirketlerin iÅŸe alım süreçlerini esnek hale getirmeleri, eÄŸitim ve yetenek geliÅŸtirme programlarına yatırım yapmaları, kapsayıcı iÅŸ ortamları yaratmaları ve dijital becerilere öncelik vermelerinin önemini vurguladı. ManpowerGroup olarak, iÅŸverenlere bu zorlukların üstesinden gelmeleri için yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceklerini ifade etti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us